Дамска мода

Забавни факти за дамските обувки

Обувките са неразделен елемент от дамския стил от векове. Те са не само допълнение, но основата на всеки комплект, който може да определи цялостния характер на дадено облекло. Обувките ви позволяват да се откроите от тълпата, да изразите стила си, да подчертаете оптически предимствата и да скриете несъвършенствата на фигурата.

Колекция обувки Marie Antoinette

Австрийската херцогиня несъмнено е една от най-противоречивите жени в историята. Мария Антоанета е била известна със своята екстравагантност, но не всички знаят за нейната впечатляваща колекция от дамски обувки. Кралицата на Франция е имала колекция от 500 чифта обувки! Всички обувки били направени на ръка. Обувките, създадени специално за владетелката, се характеризирали с богата украса. В допълнение, Мария Антоанета наемала специална камериерка, която ежедневно почиствала цялата колекция.

Стъклената пантофка на Пепеляшка

Със сигурност всички знаят приказката за Пепеляшка, история за момиче, което губи стъклена пантофка на бала. В историята, известна на всички континенти, бедно момиче завладява сърцето на принц, а стъклената пантофка служи в помощ на красивия аристократ да намери своята любима. Ключът към тази история е, че Пепеляшка има необичаен размер на обувките, така че пантфоката може да пасне само на нейния крак. Вероятно всички осъзнават, че танците в стъклени обувки не биха били най-лесните, ако изобщо бяха осъществими. Това обаче не е грешка на авторите на приказките, а на тези, които са превели оригинала от френски. В оригиналната версия материалът, от който са изработени обувките на Пепеляшка се нарича „ваир“ или кожа. В следващите преводи думата се изписва „verre“, което означава стъкло.

Съблазнителните трикове на Мерилин Монро

Мерилин Монро е смятана за символ на красотата и сексапилността през 50-те години. Един от отличителните й белези е съблазнителната походка, която според сведенията се дължи не само на безупречната й фигура и на специфичния начин на движение на американската актриса, но и на правилно подготвените обувки. Единият ток на обувките на Мерилин е бил по-къс със сантиметър, което е улеснявало иконата на поп културата да размахва бедрата си.

Високи ботуши за жени през 19 век

През деветнадесети век представителите и на двата пола са използвали много високи обувки – ботуши, което може да бъде истински проблем дори за съвременните любители на високи токчета. Освен това горните части на дамските ботуши през 19-ти век са били оборудвани с множество малки копчета. Жените използвали специално проектирана кука, за да закопчаят обувките си, а задачата е била доста трудна и поради тесни корсети, които са били важен елемент от тогавашната женската мода.

В наши дни обувките на висок ток са свързани предимно с гардероба, предназначен за представителки на нежния пол. Въпреки това, ровейки се в историята, можем да научим, че високите токчета през 17 век са били използвани от много заможни мъже. За това свидетелстват например портретите на владетели от този период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *